joc simplu

adun gânduri de bine

Mereu ceva nou

Leave a comment

               De la un timp încoace, observ o diferenţă care desparte arta adevărată de cea falsă. (Într-o oarecare proporţie, diferenţele sunt subiective.) Atunci când găsesc ceva bun, de câte ori aş privi / asculta / viziona / citi / etc., nu mă plictisesc, deşi repetiţia duce la uzură, în mod obişnuit. Nu mă plictisesc pentru că mereu apare ceva nou, ceva care se aseamănă cu o ceapă pe care o cureţi foaie cu foaie.

              După fiecare strat dezvelit, descoperi un altul care te aduce mai aproape de miez. Şi îmi place să mă bucur când reuşesc să înţeleg mai mult decât ceea ce se găseşte la suprafaţă. De exemplu, într-un tablou, se poate schimba starea de spirit pe care ţi-o crează imaginea văzută în funcţie de lumină sau de unghiul din care se priveşte. Sau descoperi nuanţe noi care transpar de dedesupt şi completează povestea mai frumos decât ai văzut-o prima dată.  Sau termini de citit o carte. Dacă o iei din nou de la capăt, începi să înţelegi altfel, având în minte finalul. Şi mai descoperi detalii care n-aveau nici o relevanţă la prima vedere. Sau te uiţi la acelaşi film de mai multe ori. Şi începi să faci analize temperamentale, înţelegi de ce se reiau anumite bucăţi din coloana sonoră, sau descoperi însemnătatea unor gesturi care-ţi păreau în plus. În felul acesta, vezi cât de frumos se leagă. (Nu ştiu dacă m-am făcut înţeleasă.)

                        Cred că ideea se poate aplica şi la oameni. Sunt câte unii din ce în ce mai frumoşi, pe măsură ce dai straturile la o parte şi găseşti miezul. Şi mereu te întâmpină cu ceva nou.

Advertisements

Author: Mimi

Despre mine? Impletesc. Cuvinte, fire, raze, ganduri, imagini si nu numai. Prefer natural si curat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s